Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (USV) se situează pe locul zece în Topul universităților din România, conform clasamentului realizat de către QS University Rankings (EECA 2021), urcând o poziție prin comparație cu anul precedent.

QS University Rankings 2021  Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava intră în Top zece universități în România

În Topul internațional al universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală, USV ocupă locul 164, în contextul în care numărul instituțiilor evaluate a crescut cu 52 față de anul anterior (dintre universitățile analizate din această regiune, Ediția 2021 QS EECA a publicat clasamentul primelor 400).

Topul QS University Rankings, realizat pe regiuni şi domeniu de studiu, are la bază zece indicatori: prestigiul academic internațional; reputația în rândul angajatorilor; numărul de publicații raportat la numărul de cadre didactice; implicarea în rețele internaționale de cercetare; raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți; numărul de citări raportat la numărul de publicații; ponderea cadrelor didactice care dețin titlul de doctor; impactul instituției în mediul online; ponderea cadrelor didactice din străinătate și ponderea studenților străini. Precizăm că majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obținute independent, din baze de date și evaluări / sondaje internaționale, iar informațiile raportate direct de universități parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului.

Este remarcabil faptul că USV se situează pe poziția a doua la nivel național în ceea ce privește numărul de citări raportat la numărul de publicații, după Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și pe poziția 68 la nivel regional (o urcare cu 12 locuri față de anul trecut), ceea ce confirmă, din nou, înalta calitate a cercetării din USV și aprecierea de care rezultatele cercetătorilor suceveni se bucură în comunitatea internațională.

De asemenea, este notabilă clasarea USV pe locul al treilea la nivel național în ceea ce privește ponderea cadrelor didactice din străinătate, primele poziții fiind adjudecate de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Reliefăm, în egală măsură, scorul maxim (100) pe care USV l-a înregistrat la indicatorul care măsoară ponderea cadrelor didactice care dețin titlul de doctor (scor înregistrat și de alte universități din România), precum și locul al 2-lea în ceea ce privește ponderea studenților străini, după Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Constatăm, și în ediția 2021 a Topului, un rezultat scăzut în ceea ce privește raportul dintre numărul de cadre didactice și numărul de studenți (poziția 251+), indicator care afectează negativ toate universitățile publice românești prezente în top. Această situație rezultă din finanțarea publică relativ scăzută alocată universităților din România, fapt ce conduce la imposibilitatea susținerii financiare a unui număr mai mare de cadre didactice raportat la numărul de studenți.

QS University Rankings este considerat unul din primele 3 topuri universitare internaționale în ceea ce privește vizibilitatea și utilizarea pentru dezvoltarea de politici publice în educație. Clasamentul pentru anul 2021 poate fi consultat la următoarea adresă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *