Rădăcini

Joi, 29 August 2021, începând cu ora 12:00, la Casa de Cultură Ștefan cel Mare din Putna va avea loc evenimentul intitulat Rădăcini.

Rădăcini

Tinerii soliști, Andrei Mihail Radu, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, vor încânta publicul cu două lucrări în primă audiție, compuse anul acesta – Oltenisme la patru mâini și Rapsodia Moldavă de Marius Sireteanu, alături de unica lucrare pentru vioară și pian la patru mâini a lui George Enescu – Pastorală, Menuet trist și Nocturnă. Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu în proiect este integrată o expoziție a Muzeului Național George Enescu din București.

Rădăcini este turneul de concerte organizat de Asociația Klavier ART în perioada 30 iulie – 29 august 2021, cu scopul de a aduce muzica românească mai aproape de tineri, într-o tonalitate contemporană. În cadrul turneului organizatorii își doresc să valorifice, pe lângă compoziții în primă audiție, o formulă camerală rar exploatată în România – vioară și pian la patru mâini.

Proiectul, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, își dorește să contribuie la o mai bună înțelegere a fenomenului muzical clasic de către publicul tânăr aflat în zone ale țării mai îndepărtate de circuitul muzical curent, să reconecteze trecutul cu prezentul, care pare că tinde să își uite rădăcinile.

George Enescu declara că, deși călătorise în lumea întreagă, el rămăsese micul băiat duios și încăpățânat care văzuse lumina acolo, departe, pe șesurile României și își exprima statornica dorință de a fi îndrumător, ducând muzica în cartierele mărginașe, în provincie, la țară, prin serbări, sezători, societăți corale și instrumentale. (citate extrase din cartea Amintirile lui George Enescu de Bernard Gavoty – Editura Muzicală, București, 1982, traducere din limba franceză de Romeo Drăghici și Nicolae Bilciurescu).

La ideea rădăcinilor am ajuns pornind de la câteva întrebări: Cum ar fi să ne cântăm rădăcinile? Oare așa s-a gândit și micul Jurjac (George Enescu)? Oare tinerii își cunosc rădăcinile muzicale? Prin urmare, am decis să-i conectăm pe tineri cu muzica românească arhaică într-o manieră contemporană și să ne cântăm rădăcinile pornind de la muzica populară și de la George Enescu, ceea ce a determinat compozițiile de anul acesta a declarat Corina Răducanu, Membru Consiliul Director al Asociaţiei Klavier ART.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top