Rezultate excelente ale cercetătorilor USV în competiția națională de Proiecte de cercetare postdoctorală

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a anunțat, în data de 8 Februarie 2022, rezultatele preliminare ale competiției naționale de Proiecte de cercetare postdoctorală (PD), dedicată tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, care doresc să îşi dezvolte o carieră profesională în activitatea de cercetare ştiinţifică, în instituţii de cercetare din România.

Rezultate excelente ale cercetătorilor USV  în competiția națională de Proiecte de cercetare postdoctorală

În cadrul acestei competiții, tinerii cercetători ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au ocupat locul 1 în domeniile Biologie – Ecologie şi Ştiinţele Pământului şi locul 2 în domeniile Științele vieții aplicate și biotehnologii şi Biologie – Ecologie, precum şi locul 6 în domeniul Informatică, poziţii eligibile pentru obţinerea unei finanţări de 250.000 de lei per proiect.

În domeniul Biologie-Ecologie, locul 1 este ocupat de doamna Adela Constantinescu-Bercu, şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice din USV, doctor în medicină cardiovasculară al Colegiului Imperial din Londra, care a participat cu proiectul intitulat „Rolul trombocitelor și al leucocitelor în tromboza asociată COVID-19”. În acelaşi domeniu, locul 2 este ocupat tot de un tânăr cercetător USV, domnul Daniel Șterbuleac, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice, cu proiectul „Identificarea unor noi căi de modulare ce implică canalele ionice cu potențial terapeutic antitumoral”. Pentru ambele proiecte, mentor a fost domnul profesor Mihai Covaşă, decanul Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice.

Prima poziție în domeniul Științele pământului și ale atmosferei este ocupată de proiectul „Istoria variabilității climatice și impactul asupra societății și agriculturii în regiunile carpatice”, coordonat de către doamna Carmen-Andreea Bădăluță, absolventă a USV şi asistent de cercetare în cadrul centrului MANSiD, mentor fiind domnul cercetător Ionel Popa, din cadrul Facultăţii de Silvicultură.

În ceea ce privește domeniul Științele vieții aplicate și biotehnologii, USV se clasează pe locul 2, cu proiectul „Extracția și caracterizarea fizico-chimică a pectinei din subproduse din industria zahărului și utilizarea în paste fără gluten”, coordonat de către șef de lucrări Florina Dranca – absolventă a USV și cadru didactic în cadrul Facultății de Inginerie Alimentară, mentor fiind domnul profesor Mircea Oroian, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară.

Pentru domeniul Informatică, proiectul „Cercetări privind îmbunătățirea microarhitecturii HW_nMPRA_RTOS utilizând RISC-V ISA și algoritmul de planificare EDF cu implementare în FPGA”, coordonat de către domnul Ionel Zagan, a ocupat poziţia 6, mentor fiind domnul profesor universitar Vasile Găitan. Domnul Zăgan este absolvent al USV și şef de lucrări în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, cu o experienţă de 8 ani în dezvoltare hardware şi software la General Electric, sucursala din Florenţa.

Cu potenţial de finanţare se regăseşte şi proiectul depus de domnul Andrei Cucu, doctor în neurochirurgie şi Şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice, care a propus un proiect interdisciplinar, împreună cu domnul conferenţiar universitar Dumitru Boghian, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie, cu tema „Plasticitatea craniană si consecinţele morfologice la craniile cu deformaţii intenţionale din secolele 1-7 AD, in spatiul est-carpatic”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top