Mass-media din județul Suceava solicită din partea autorităților o comunicare corectă și onestă în contextul pandemiei de COVID-19.

Atragem atenția asupra faptului că lipsa unor informații clare, corecte și concise, fără a fi nevoie de a apela la surse și a ne pune, astfel, în pericol de a fi trași la răspundere penală, naște teorii ale conspirației în spațiul public, ceea ce se va traduce printr-o încredere scăzută în acțiunile autorităților.

Solicităm ca informațiile legate de COVID-19 să fie făcute publice – numărul de cazuri, vârstele și ocupațiile celor declarați pozitivi, să fie date publicității într-un mod coordonat și concis.

Înțelegem să fim alături de autorități și să sprijinim acțiunile acestora și considerăm că o mai mare transparență din partea acestora ar duce la o limitare a reacțiilor isterice ale unei populații neinformate.

În plus, solicităm desemnarea unor responsabili pe zona de comunicare, care să ne raspundă corect și rapid referitor la verificarea diferitelor informații vehiculate în mediul online sau provenite din surse neoficiale. O bună comunicare în acest sens cu instituțiile sucevene previne răspândirea de informații neverificate/neconfirmate care pot crea panică nejustificată.

În alte județe din țară, comunicarea noilor cazuri de COVID-19 nu a fost sistată, înțelegându-se că doar colaborând cu mass-media se poate asigura liniștea necesară autorităților sanitare de a lupta cu această pandemie. Și la Suceava, disperarea populației a atins cote alarmante, iar singurele instituții care pot detensiona situația sunt cele care coordonează lupta cu pandemia.

Înţelegem că în acest moment eforturile autorităţilor publice sunt îndreptate spre criza generată de pandemie, însă considerăm că acest lucru nu trebuie să conducă la încălcarea legii chiar de către instituţiile publice sau la abuz de putere din partea acestora.

Mai mult, atragem atenţia autorităţilor că ideea de a reduce disponibilitatea de comunicare pentru a se putea dedica rezolvării problemelor crizei este o eroare gravă care poate să producă efecte contrare aşteptărilor. Asigurarea transparenţei şi a promptitudinii în răspunsul autorităţilor către public şi mass-media este o regulă de bază a comunicării în condiţii de criză. Comunicarea este parte a crizei, iar, dacă este făcută prost, criza riscă să ia proporţii dramatice.

Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice, încredere care este vitală pentru depăşirea acestui moment.


Semnatari: Marius Cesane, Cătălina Biholar, Nicu Roșca, Ștefan Macedon Gheorghiță, Dănuț Zuzeac, Alex Săvescu, Călin Bârleanu, Georgiana Mateiciuc, Alina Iosif, Tiberiu Avram, Silvia Marcu, Sergiu Rusu, Dana Humoreanu, Daniela Șesurschi, Paul Ciurari, Oana Șlemco, Dinu Zară, Nicu Amurăriței, Andreea Petrescu, Ana Maria Litvinchevici, Iulian Cazacu, Dan Coman, Cornel Tilihoi, Claudiu Cojghiceanu, Cristina Scorțariu, Rudy Hodl, Monica Prisăcaru, Angela Bertea, Daniel Bertea, Adriana Dascălu Bulină, Marius Cocoș, Mihai Chira, Cristina Ruști și Sergiu Jipa.

Mulțumim Ovidiu Vrânceanu, redactor-șef Biz Brașov.

One Comment

  • Serios?!?! Pe bune, solicitați autorităților sa va comunice…….cu ce drept?!? De unde pana unde?! Singura preocupare a voastră acum trebuie sa fie izolarea. Sunteți conștienți ca nu se comunică pentru a nu panica si mai tare lumea, pentru ca nu se poate comunica, sunt anumite informații la care publicul nu poate si nu trebuie sa aiba acces. Daca va plictisiți in “carantină” va pot recomanda niste cărți sau activități. Lăsați autoritățile sa isi faca treaba si nu le ocupați timpul cu comunicate inutile ce nu vor mai conta absolut deloc peste maxim 30 zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *