În data de 13 Aprilie 2020, conform informațiilor oferite de Centrul Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției, la nivelul județului Suceava sunt 2.289 de persoane în izolare voluntară la domiciliu (9.356 de persoane au ieșit din izolare) și 1.087 de persoane în carantină instituționalizată (689 de persoane au ieșit din carantină instituționalizată).

De asemenea au fost externate din spital 384 de persoane și declarate vindecate 70 de persoane.

Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Suceava, în colaborare cu jandarmii și militarii detașați din județele Iași și Bacău, au desfășurat activități pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgență.

Patrulele mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care au avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare și Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Astfel în cursul zilei de 12 Aprilie 2020, în urma măsurilor dispuse pentru prevenirea și combaterea infectării cu COVID-19, echipele mixte la care au participat 270 de polițiști, 102 polițiști locali, 36 de militari MApN și 140 de jandarmi au verificat la domiciliu persoanele aflate în autoizolare precum și locațiile de carantinare. Au fost verificate 2.793 de persoane aflate în autoizolare și / sau carantinare precum și 62 de societăți comerciale.

În urma acțiunilor de verificare au fost aplicate 229 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 682.500 lei pentru încălcarea prevederilor privind circulația persoanelor și au fost întocmite două dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor (un dosar a fost deschis pentru persoanele care nu au respectat măsura carantinării și au fost identificate pe aeroportul din Sibiu și al doilea dosar a fost deschis pentru o asistentă medicală care nu a respectat măsura autoizolării la domiciliu și a fost identificată înafara domiciliului). De asemenea pentru două persoane care nu au respectat izolarea la domiciliu s-a dispus măsura carantinării.

Precizăm faptul că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se fac doar de la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, care este singurul abilitat să confirme sau să infirme informațiile apărute în spațiul public referitoare la aceste aspecte.

În cazul în care doriți să aveți grijă de cei dragi, de părinți, puteți merge să le duceți produce pentrumasa de Paște având asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propia răspundere în care veți bifa punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave.

Se recomandă evitarea contactului direct sau apropiat cu persoanele în vârstă. Nu uitați că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

Cetăţenilor li se reamintește că nerespectarea legislaţiei în vigoare atrage consecinţe de natură contravenţională sau penală şi că necunoaşterea legii nu îi exonerează de răspundere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *