În data de 15 Aprilie 2020, conform informațiilor oferite de Centrul Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției, la nivelul județului Suceava sunt 2.058 de persoane în izolare voluntară la domiciliu (10.070 de persoane au ieșit din izolare) și 1.056 de persoane în carantină instituționalizată (755 de persoane au ieșit din carantină instituționalizată).

Au fost externate din spital 448 de persoane și au fost declarate vindecate 85 de persoane.

Echipele mixte formate din polițiști, polițiști locali, cadre MApN și jandarmi au efectuat, în ultimele 24 de ore, verificarea a 2244 de persoane aflate în autoizolare și / sau carantină privind respectarea regimului de autoizolare la domiciliu și/ sau carantinare și 68 de societăți comerciale pentru impunerea interdicțiilor pe timpul Stării de Urgență.

La aceste acțiuni au participat 275 polițiști, 110 polițiști locali, 16 militari MApN și 61 de jandarmi, fiind aplicate, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare, privind circulația persoanelor, 98 de sancțiuni contravenționale în valoare cumulată de 188.500 lei.

Au fost întocmite trei dosare penale din care unul pentru zădărnicirea combaterii bolilor și două pentru infracțiuni de fals.

În data de 14 Aprilie 2020, Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne au semnat un acord privind stabilirea unor măsuri cu ocazia sărbătorilor pascale, conform căruia pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheazmă și vin, numită paști, sfințită anul acesta în joia mare după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 Aprilie 2020, și sâmbătă, 18 Aprilie 2020, în intervalul orar 7:00 – 17:00, în toate parohiile din România, în spații special amenajate, în afara locașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție (macă sanitară, mănuși, distanță socială de 2 metri marcată în fața locului special amenajat).

Pentru a se putea deplasa, cetățenii vor completa declarația pe propria răspundere, în care, la motivul deplasării vor indica faptul că pentru ridicarea sfintelor paști de la biserica… (numele bisericii), din zona de rezidență a persoanei ce completează declarația.

Ordinea publică, în perioada distribuirii Sfintelor paști, va fi asigurată de personalul Ministerului Afacerilor Interne- poliție, poliție de frontieră, jandarmi, pompieri, poliție locală.

Responsabilitatea respectării regulilor de distanțare socială și a măsurilor de protecție instituite prin ordonanțele militare, revine angajaților parohiei, membrilor Consiliilor parohiale și voluntarilor, care vor purta ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

Cetățenii cu vârsta de peste 65 de ani precum și persoanele bolnave sau care nu se pot deplasa, vor primi paștile la domiciliu, prin intermediul voluntarilor care vor începe distribuirea acestora cu respectarea măsurilor de protecție, vineri 17 Aprilie 2020, și vor continua sâmbătă, 18 Aprilie 2020, precum și în prima zi de Paști, începând cu ora 6:00.

Sfânta lumină care va fi adusă din Ierusalim sâmbătă, 18 Aprilie 2020, în jurul orei 19:00, va fi distribuită de către voluntarii parohiilor, echipajele de ordine publică și patrulele existente în coordonarea MAI, aflate în misiune, începând cu ora 20:00.

Cetățenii vor putea ieși în proximitatea domiciliului, în afara curții sau a imobilului, cu respectarea regulilor de distanțare socială, astfel încât să fie evitată formarea grupurilor mai mari de trei persoane. în cazul locuințelor colective (blocuri) doi sau trei locatari vor primi lumina sfântă de la voluntari și o vor oferi tuturor vecinilor.

În centrele de carantină instituționalizată, lumina sfântă va fi dusă cu ajutorul personalului MAI.

În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie lumina sfântă la casele cetățenilor, dar și a voluntarilor. Aceștia vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.

Echipajele din punctele fixe și de la punctele de trecere a frontierei vor oferi lumină sfântă persoanelor aflate în trafic (în baza excepțiilor de trafic prevăzute în ordonanțele militare) sau care tranzitează frontiera.

Personalul MAI va distribui, în noaptea de Înviere, lumină sfântă spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *