În data de 16 Mai 2020, conform informațiilor oferite de Centrul Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției, la nivelul județului Suceava sunt 361 de persoane în izolare voluntară la domiciliu (14.964 de persoane au ieșit din izolare) și 689 de persoane în carantină instituționalizată (2.411 de persoane au ieșit din carantină instituționalizată).

Până la acest moment, în județul Suceava au fost efectuate 16.316 de teste.

Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava, la data prezentului comunicat, în județul Suceava sunt în evoluție 482 de cazuri COVID 19, fiind declarate vindecate, în ultimele 24 de ore, 45 de persoane.

Prin Ordinul comun numărul 1070 / 826 / 15.05.2020 al Secretariatului General pentru Culte și Ministerului Sănătății privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul SARS- CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activității în lăcașurile de cult pe perioada stării de alertă, s-au aprobat recomandările privind activitatea în lăcașurile de cult.

Astfel, conform ordinului menționat, accesul în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiilor general valabile pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV- 2.

Accesul persoanelor în lăcașurile de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de patru metri pătrați / persoană, toți participanții (atât personalul care deservește localul cât și persoanele care intră în lăcaș) fiind necesar să poarte mască care să acopere gura și nasul. Persoanele care intră în lăcaș își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție, la intrare.

La intrare se va face un triaj observațional și un va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie: tuse, strănut, rinoree…

În locuri vizibile vor fi plasate anunțuri privind respectarea regulilor de distanțare fizicăși de acces în lăcaș.

Se recomandă să se evite atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, iar binecuvântarea se va primi de la o distanță de cel puțin un metru.

Se va evita oferirrea / primirea împărtășaniei în condițiile în care nu pot fi asigurate lingurițe și pahare de unică folosință. O dată la patru ore se vor dezinfecta obiectele atinse frecvent de credincioși și slujitorii lăcașului, cum ar fi mânerele ușilor, icoanele, suprafețele…

Slujbele vor fi oficiate numai în aer liber cu respectarea și menținerea distanței între persoane.

Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

Instituția Prefectului- Județul Suceava adresesază sucevenilor un îndemn la responsabilitate și să respecte, în continuare, normele de igienă și de distanțare socială / fizică recomandate de către specialiști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *