Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Casa de Cultură a Studenților din Suceava, în parteneriat cu Reprezentanța Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și Orientală, organizează, în perioada 10-11 Mai 2021, o primă sesiune de formare în jurnalism antreprenorial.

Proiectul constă în formarea de studenți în jurnalism (mass-media) și/sau de jurnaliști, precum și de cadre didactice și alți formatori în domeniul creării unui organ mass-media. Obiectivul principal este promovarea creării de media independente și urmărirea unor inițiative concrete ca urmare a acestui stagiu de formare.

Stagiul se va desfășura pe durata a două zile și jumătate și va permite abordarea unor subiecte diverse, precum: contextul global privind mass-media, lipsa lor cronică de resurse, cu exemple; mass-media locale, cadrul economic și politic, ținta sau țintele potențiale; ce tip de mass-media? print/online, audiovizual – ce format? periodicitate, suport, ergonomie, grafism…; ce model economic? parteneriate, abonamente, donații, publicitate…; a gestiona o structură: furnizori, contabilitate etc.; resurse financiare paralele – intervenții punctuale în mass-media locale, mediere pentru diverse instituții, învățământ…; ce surse de informare și de inspirație să urmezi: site-uri, bloguri (proiecții video); o parte „de introspecție”: de ce să îți dorești să creezi un organ mass-media? ce evoluție să-i imprimi?…

Stagiul de formare în jurnalism antreprenorial se va desfășura în Auditoriumul Joseph Schmidt al Universității Ștefan cel Mare din Suceava între orele 9:00 – 12:30 și 14:00 – 17:00, și va fi asigurat de Asociația Regard, o asociație românească ce administrează organismul de presă Regard. Președintele acesteia, Laurent Couderc, este jurnalist cu 20 de ani de vechime. De trei ani, el este și lector invitat la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, unde predă modulul Jurnalism antreprenorial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *