Teatrul Municipal Matei Vișniec din Suceava anunță începerea producției unui nou spectacol

Teatrul Municipal Matei Vișniec din Suceava anunță începerea producției unui nou spectacol: D’ale carnavalului de I. L. Caragiale, în regia lui Tudor Lucanu.

Spectacolul deschide stagiunea teatrală 2017-2018 și aduce publicului o nouă variantă a clasicei comedii.

De-a lungul timpului, D’ale carnavalului  s-a bucurat de atenția unor regizori ca Silviu Purcărete, Valeriu Moisescu, Ion Cojar sau Sică Alexandrescu și s-a jucat pe numeroasele scene ale teatrelor din țară. De asemenea, și filmul De ce trag clopotele, Mitică?, în regia lui Lucian Pintilie, se bazează pe acest text al marelui dramaturg.

Când vorbim de scrierile lui Caragiale nu ezităm să vorbim despre actualitatea lor. Și asta pentru că societatea românească nu a evoluat prea mult în mai bine de o sută de ani. Structura morală a personajelor din operele lui Caragiale este regăsită și astăzi. O recunoaștem în mass-media, în politică sau chiar pe stradă. Ne confruntăm cu aceleași probleme, cu același comportament de mahala și răspundem cu aceeași trăncăneală ca acum un secol în urmă, a declarat Tudor Lucanu.

D’ale carnavalului pune sub lupă toate metehnele noastre dintotdeauna, ne arată substanța care ne-a fost alterată și care ne-a transformat în moftangii, în mitocani, în corupți, în înșelați și înșelători, în haplea, în mangafale. Și lista poate continua. Nu degeaba acțiunea se petrece într-un carnaval, timp al lumii întoarse cu susul în jos, când toți poartă măști. Masca este cea care ascunde identitatea, dar și cea care aduce la lumină adevărata esență umană.

Tudor Lucanu este regizor artistic la Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca. A absolvit în 2008 Facultatea de Teatru și Televiziune, secția Actorie – română din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în 2010 a absolvit cursurile de Master Actorie din cadrul aceleiași facultăți. În 2012 a obținut diploma de licență pentru Arta Regizorului de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, București. A realizat regia, scenografia sau asistența de regie a peste 30 de spectacole, a participat la numeroase festivaluri de teatru naționale și internaționale. Printre premiile obținute menționăm premiul Aureliu Manea pentru cel mai bun regizor al stagiunii 2014/2015, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca și cel mai bun regizor pentru spectacolul Ești un animal, Viskovitz! de Alessandro Boffa la festivalul Pledez pentru TINE(ri) din Piatra-Neamț și Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.

Irina Moscu, cea care semnează scenografia și luminile spectacolului, este absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și doctor în arhitectură. A obținut diploma de masterand în artă scenografică la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București. A realizat scenografii pentru numeroase spectacole, obţinând numeroase nominalizări și premii. Unul dintre cele mai recente proiecte, Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte de Radu Afrim, în regia lui Radu Afrim la Teatrul Naţional Târgu Mureş, Trupa Tompa Miklós, a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru cea mai bună scenografie şi a câştigat Premiul pentru cea mai bună Scenografie în cadrul Festivalului Comediei Româneşti FESTco 2017, ediţia a XIV-a.

Premiera spectacolului D’ale carnavalului va avea loc în data de 14 Septembrie 2017 și deschide noua stagiune a Teatrului Municipal Matei Vișniec din Suceava.

Regia artistică: Tudor Lucanu. Scenografie și lumini: Irina Moscu. Regia tehnică: Sebastian Rațiu.

În distribuție: Cosmin Panaite, Cătălin Ștefan Mîndru, Sebastian Bădărău, Clara Popadiuc, Alexandru Marin, Delu Lucaci, Horia Butnaru, Sergiu Moraru, Cristina Florea și Diana Lazăr.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top