Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (USV) a primit vizita ambasadorului Republicii Kazahstan în România

Joi, 29 Octombrie 2020, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (USV) a primit vizita unei delegații a Republicii Kazahstan în România, condusă de ES Nurbakh Rustemov, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România.

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (USV) a primit vizita ambasadorului Republicii Kazahstan în România

Din componența delegației au făcut parte: Kairat Karabayev, ministru-consilier, Serzhan Shagatayev, Secretar II, Azamat Kagenov, consul, alături de care s-au aflat Tudor Afanasov, președinte al Asociației Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, precum și Constantin Oprea, consilier cultural la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Din partea USV, la întâlnirea de lucru au participat Valentin Popa, rectorul USV, Adrian Graur, președinte al Consiliului strategic USV, Vasile Demciuc și Codruț Șerban, coordonator al Serviciului de relații publice, comunicare și imagine al USV, cel care a și moderat discuțiile.

În debutul întâlnirii, în intervenția sa, E.S. Nurbakh Rustemov a precizat faptul că România reprezintă un partener important pentru Republica Kazahstan, atât diplomatic, cât și academic sau cultural, exprimându-și întreaga deschidere pentru dezvoltarea și eficientizarea colaborărilor cu USV, instituție de învățământ superior pe care o consideră una dintre cele mai performante din România. De asemenea, ambasadorul Republicii Kazahstan în România a lansat un îndemn în vederea unei implicări mai concrete a universității sucevene în inițierea și dezvoltarea cooperării dintre România și Kazahstan, extinderea schimburilor academice și derularea de mobilități studențești între USV și universități partenere din Kazahstan. Toate aceste activități ar putea contribui cu succes la o mai bună cunoaștere a celor două națiuni.

Ideea lansată de E.S. Nurbakh Rustemov, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România, a fost întărită de intervenția rectorului USV, Valentin Popa, acesta prezentând delegației parteneriatele academice pe care USV le derulează cu instituții de învățământ superior din Kazahstan. În prezent, USV are încheiate acorduri bilaterale cu West Kazakhstan Agrarian Technical University named after Zhangir Khan (Uralsk), Baitursynov Kostanay State University (Kostanay), Kazah National Agrarian University (Almaty) și M. Kozybayev North Kazakhstan State University (Petropavl). În baza acestor acorduri, un student de la Baitursynov Kostanay State University a studiat un semestru în cadrul Facultății de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management, în anul academic 2016-2017. Menționăm faptul că relațiile academice cu Republica Kazahstan au fost inițiate și menținute prin mobilitățile de predare ale Adrian Graur și Luminița Irimescu, la West Kazakhstan Agrarian Technical University named after Zhangir Khan, Uralsk (noiembrie 2014), și prin participarea Valentin Popa, rector USV, și a Ștefan Purici, prorector cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană a USV, la Târgul educațional Astana (23-25 noiembrie 2016).

În anul curent, USV a inclus în aplicația Erasmus+ și Republica Kazahstan, prin KIMEP University JSC (Almaty), fiind obținută suma de 14.760 euro, din care se vor organiza mobilități incoming și outgoing. Totodată, Rectorul USV a venit cu inițiativa deschiderii unor linii de programe cu diplomă dublă cu universități din Republica Kazahstan, universitatea noastră având deja o experiență semnificativă în derularea unor astfel de programe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top