Miercuri, 15 Ianuarie 2020, începând cu ora 10:00, la Suceava va avea loc evenimentul intitulat Ziua Culturii Naționale.

Ziua Culturii Naționale (2020)

Program

  • ora 12:00, Muzeul de Istorie (Suceava)
    Bukovina – Țara Oamenilor Fagi (2019) – lansare film documentar. Regia: Florin Kivorkian. O producție Arka Film în co-producție cu TVR. Durata: 78 minute. Filmul urmăreşte să aducă în inimile oamenilor principiile adevăratei uniri, acelea care se bazează pe prietenie, înţelegere, răbdare, linişte, credinţă, acceptare şi iubire dincolo de orice ar putea despărţi legăturile omeneşti. Dincolo de etnii diferite, sărbători diferite, credinţe diferite, războaie sau orice ar fi putut să sporească spiritul răului şi al despărţirii, oamenii din Bukovina au rămas uniţi în suflet şi în gând. Acesta este motivul pentru care scenaristul, regizorul şi producătorul Florin Kevorkian a pornit această poveste. Pentru că publicul, dincolo de comercialul nostru cel de toate zilele, are nevoie şi de învăţăminte străvechi pentru a reuşi supravieţuirea sănătoasă într-o lume din ce în ce mai bolnavă. Scenariul a urmărit dialogul cu 13 frumoase bunici ale Bukovinei, fiecare dintre ele făcând parte dintr-o altă etnie: polonezi, germani, armeni, italieni, greci, evrei, ruşi lipoveni, huţuli, ucraineni, maghiari, ţigani, ruteni sau români, au căutat neîncetat să rezolve problemele împreună, să se iubească şi să rămână uniţi dincolo de orice. Fiecare comunitate a înţeles ce înseamnă comuniunea şi a căutat transmiterea acestui lucru de-a lungul generaţiilor.
  • ora 18:00, Palatul Administrativ (Suceava)
    Proiecție imagine Mihai Eminescu
  • ora 19:00, Muzeul de Istorie (Suceava)
    Să nu ne răzbunați – spectacol de teatru. Regia și scenografia: Silvia Răileanu și Mirela Nistor (piesă dublu premiată). Prezintă Teatrul pentru Copii şi Tineret Vasilache din Botoșani și Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Să nu ne răzbunați este o poveste despre izbândă. Este despre o pagină dureroasă din istoria țării, pierderea Basarabiei către Rusia. Este o piesă despre întoarcerea la credință, suferință, evoluție și fericire. Spectacolul spune povestea Margaretei Spânu Cemartan și nu doar a ei, a miilor de români deportați în Siberia la munca forțată. Cei mai mulți, nu s-au mai întors acasă niciodată. Și cu ajutorul monahului Moise, care a avut răbdarea să culeagă aceste mărturii ale deportaților în Siberia, s-a născut aceasta piesa de teatru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *