Luni, 24 Iunie 2019, începând cu ora 16:00, la Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava va fi marcată Ziua Universală a Iei.

Ziua Universală a Iei

Evenimentul celebrează piesa principală a costumului popular românesc dar şi ideea de feminitate, deoarece termenul ie este atribuit cămăşii populare femeieşti.

Astfel, începând cu ora 16:00 va fi deschisă expoziția temporară Podoabe etnografice. Obiectele selectate şi aduse în atenţia publicului fac parte din colecţiile etnografice ale Muzeului Bucovinei şi însoţesc costumul popular de sărbătoare, în special cămaşa femeiască. Aşadar, podoabele expuse erau purtate de toate categoriile sociale, fie că este vorba de mărgele din diferite materiale (sticlă, ceramică, lemn), zgărdiţe, gheordane, paftale, lanţuri cu cruci,sau salbe cu bani de argint, toate reflectau ierarhia socială şi statutul femeii în cadrul comunităţii. Aceste piese datează de la sfârşitul secolului al XIX. Expoziţia va putea fi deschisă în perioada 24 Iunie 2019 – 24 Iulie 2019, de marţi până duminică între orele 10:00 și 18:00.

Alături de Muzeul Etnografic, ca în fiecare an, va fi Asociația Ia Bucovina care va organiza ateliere de creație pentru copii și adulți: pictură pe machete din ceramică și pânză, podoabe din mărgele dar şi alte surprize.

Va avea loc și un concert susținut de Maria Răducanu, una din cele mai speciale voci de soprană, care abordează orice gen, de la doina românească la blues, jazz avangardist sau fado.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *